miercuri, decembrie 17, 2008

Review plătit de Microsoft :)

...pentru că PMP-ul ăsta este atât de bun încât orice review poate părea ”sponsorizat” de producător!
***
Poze. Băi, o singură poză și aia sugestivă pentru apucăturile mele :)

(click pentru erecție)

Așadar, dragii moșului. Avem de-a face cu una bucată Microsoft Zune 30 Gbytes, dark-amber, ca să fiu mai precis.

1. Aspect, construcție: Este mare. Mare și butucănos. Lățimea și lungimea player-ului sunt identice cu cele ale unui iPod Classic însă grosimea este apreciabil mai mare (14mm Zune vs. 9mm iPod). Deși pare greu la prima vedere, jucăria se laudă cu o greutate de 141g ceea ce îl plasează în categoria gadeget-urilor ce pot fi cărate în buzunar fără prea mare bătaie de cap. Ca și comparație, iPod-ul Classic 80Gb are 139g. Dacă p-ăla îl ții în buzunar, cu siguranță și Zune are loc! Materialele folosite pentru carcasă sunt de foarte bună calitate, la exterior un plastic-organic, așa cum îl laudă tata Bill la ei pe site, ce dă senzația de ”good-grip”. Nu există părți metalice la exterior. Ecranul este protejat de un plastic foarte solid, scratch-proof pe bune (testat involuntar cu cheile de la birou). Sub ecranul de 3” despre care o să vă povestesc ulterior, stă un jog-dial în 5 direcții, fără suport tactil de vreo formă. Stânga-Dreapta, Sus-Jos, Centru. Jog-ul este flancat de un buton ”Back” cu o denumire ce sugerează funcționalitatea, iar în dreapta un simplu buton Play/Pause. Controlul volumului audio se face în 20 de pași prin tastele direcționale. (un minus aici, doream taste de volum dedicate). În partea de sus există una bucată jack audio 3.5 stereo și un buton-culisant ce permite blocarea tastelor împotriva apăsărilor accidentale. Partea de jos a player-ului știe o mufă proprietară pentru alimentare/date/TV-Out. (încă un minus, doream un cablu mini-USB standard dar, deh, cred că era greu să transmiți și semnal TV-out pe cei 5 pini USB). Per total, construcție 9.5 / 10 și aspect 9 / 10

2. Hardware și Software - Platforma este bazată pe un kernel Windows CE 5.0 deasupra căruia zace interfața Zune și interfața XNA responsabilă pentru jocuri. Procesorul este un Marvell PXA la 526 Mhz, ajutat de 64 MB RAM și 256MB ROM pentru XNA. Decodificarea audio precum și amplificarea pentru căști este susținută de un AIO Chip Wolfson W8471X, singurul DAC portabil certificat THX :) Specificațiile sunt uimitoare, mai ales pentru audiofilul din mine: SnR : 110db, separație între canale variabilă, mai mare de 80db și o putere de ieșire susținută de 800mW / canal, în 16 ohmi. Adică suficient cât să-ți împrăștie prin timpan căștile alea albe, de la aipod :D
Software-ul Zune este în principiu ok. Ușor de folosit, fără doar și poate intuitiv, fără pic de grafică, icoană sau mai știu eu ce gimmik. Animații basic într-un meniu text. Atît. Este, astfel, de vreo 394238493 de ori mai ușor să trec de la un artist la altul fără să schimb meniul pentru că partea de sus a ecranului și scroll-ul pe orizontală mă lasă să aleg cantautorul iar scroll-ul vertical, melodia acestuia. There you go Apple, this is how you should do it from now on! Problemele software-ului nu sunt prezente pe dispozitiv ci pe calculator, din păcate. Fratele mai mare al Zune-ului de pe player, denumit sugestiv... Zune, se regăsește pe PC în ceea mai idioată manifestare cu putință. O aplicație de tip Media Center cu care pot sincroniza filme, muzică, poze, podcasturi și altele pe player. Și atât... Nu știe CD-Ripping, DVD-Ripping, habar n-are ce-i ăla Youtube etc. Știe doar să ia mp3-ul X și să-l arunce pe Player. Bineînțeles, mă lasă să folosesc Zune Marketplace pentru a cumpăra muzică DRM. Dar nu voi face asta :))
Per total, a fost o experiență neplăcută să rippuiesc un CD audio cu un utilitar extern, în format .wav, pentru a-l comprima WMA Lossless cu Windows Media Encoder ca abia după acest greoi proces, să pot arunca cu The Killers pe mp3 player. Alternativă la Zune nu există, din păcate. Dispozitivul nu folosește acces MTP așa că nu va fi văzut ca HDD extern de către sistem de operare. Protocolul de comunicare cu gazda este proprietar Micromoale și așa va rămâne. Așadar, maaare minus la iTunes-ul Microsoft, Zune. Singurul lucru bun, și chiar singurul, este suportul pentru interogări CDDB, așa că Album-Art-urile precum și auto-tag-ul fișierelor din PC funcționează ireproșabil.
Ecranul este unul generos în dimensiune, de 3 inchi, cu rezoluție QVGA 320x240 și foarte luminos. Orice fișier video trebuie convertit în rezoluția asta pentru că up/down scale-ul intern este ok, funcționează, numai că ocupă procesorul 100% și cam omoară bateria.
Că tot spuneam de baterie, aceasta ”ține” mult. Aseară la ora 12 am lăsat player-ul lăutărind și așa l-am găsit la 8.30 a.m, când m-am trezit. Și lăutărește și acum, la 16:38, deși bateria este cam pe moarte. Apreciez că mă va încânta cu manele cel puțin 16 ore între reîncărcări.

3. Accesorii - Playerul are un modul Wi-Fi 801.22b/g. La ce e bun? Păi, poți așa:
-Accesezi Zune Marketplace oriunde ai un link wireless și downloadezi muzica.
-Sincronizezi Zune-ul cu PC-ul prin Wi-Fi. Am experimentat asta, și funcționează ireproșabil. Nu mai conectez cablul USB la PC, pur și simplu intru în casă, acolo unde ”bate” routerul meu Wireless, Zune-ul face ca toți dracii și mă întreabă dacă nu vreau să sincronizez muzica, filmele, etc, cu ce e mai nou pe PC. Click pe ”Yes” și gata, fără fire, cele mai noi fișiere audio și video de pe PC ajung pe player. Cu condiția ca acesta să fie pornit și folderele în care îmi descarc muzica nouă să fie marcate pentru sincronizare din Zune Media Center. Simplu ca bună ziua!
-Socializezi. Dacă pe o rază de 300m playerul descoperă un alt Zune, face un handshake cu acesta: Salut, bă, eu sunt Zune-ul lui Hubba și uite, ăsta ascultă manele d-astea. Posesorul tău ce fel de manele ascultă? Păi bă, să, vezi, că nu prea vrea să știe lumea. Asta pentru că opțiunile de securitate pot fi modificate de așa natură încât această socializare să se rezume la a schimba doar numele dispozitivelor sau la a notifica prezența. :)
Cutia ce însoțește playerul este îngreunată de:
-căști on-ear de bună calitate
-cablu USB pentru încărcare și sincronizare
-manuale, certificate de autenticitate
-card ZunePass cu care poți să iei muzică pe datorie, de la Zune Marketplace, și plătești în 14 zile.
-Dock mic și elegant
-cablu TV-Out (Audio Stereo și Video Composite-NTSC/PAL)
-telecomandă - pentru a controla un Zune aflat în dock, conectat la televizor.
-CD cu aplicația Zune, cea prea-hulită ceva mai sus.
-Husă cu logo Zune
-multă sănătate și Sărbători Fericite.
Încă un minus aici pentru absența unui adaptor 220V-5V USB. Ce dracului fac dacă nu am măcar un laptop cu mine și îmi moare bateria?!?

4. Calitatea audio: Într-un cuvânt, excelentă. Testat cu Audacity, cu cablu jack 3.5 la jack 3.5 din ieșirea de căști până în line-in-ul plăcii audio integrată pe un laptop Dell Studio 1535. Egalizatorul pus pe Flat, volumul la 10/20. Răspunde PERFECT LINIAR de la 20hz la 22khz, +0 db. Un pic șocat de rezultat, am repetat testul cu volumul la maxim. Aici răspunsul rămâne unul excepțional însă cu o accentuare de 1 - 3 db în zona înaltelor (5Khz - 20 Khz). Distorsiunile rămân sub 0.1% cu volumul maxim. Ăsta a fost testul obiectiv, cu scule și grafice. Testul subiectiv este încă în desfășurare pentru că n-am apucat să ascult tot ce mi-am propus să ascult. Până acum, vă pot spune că preseturile egalizatorului sunt foarte bine gândite și pot fi setate pentru a se activa acolo unde melodia ascultată corespunde la gen cu presetul respectiv (doar dacă în tag-ul melodiei este specificat genul).
Sună grozav pe partituri ușoare, metale alternative, indie, brit. Aici pune în valoare mai toate instrumentele cu un sound-stage impresionant. Face față cu brio și la DnB, Pendulum și Prodigy s-au desfășurat în toată splendoarea lor.
Trebuie să notez și faptul că nu folosesc căștile stock ci niște Philips-uri SHE9500, la 80RON din MediaGalaxy.
Până una-alta mai am de ascultat ceva muzică pe lăutar-player-ul ăsta până la un review final. Deocamdată o să punctez cu plus și minus:

Pros:
-construcție excelentă
-sunet grozav
-interfață ușoară, atrăgătoare
-accesorii multe și bine gândite
-Wi-Fi
-autonomie MARE (20h audio)

Cons:
-voluminos
-Zune Companion Software (Zune Media Center)
-lipsă taste dedicate pentru control volum
-interfață și protocol proprietar Microșoft.

7 păreri avizate:

Zaply spunea...

Te plătesc bine ăştia! :)
Să-ţi fie de bine

Anonim spunea...

Si daca tu o sa folosesti maxim 10% din toatele functiile alea atunci o sa-mi iau si eu 2!

URA!

Hubba spunea...

ahahahha @backstabber - vorbește iPod-ul din tine mă! :)) Asta-i d-aia cu strugurii la care nu ajungi, ah?
Pîsî - chiar acum îmi sincronizez jucăria prin Wireless :))
@zaply - mulțumesc

Anonim spunea...

@Hubba: ai uitat unde stau si ca ajung la strugurii aia inaintea voastra si la preturi mult mai accesibile?Dar m-a plictisit postul tau rau de tot...ca e lung!

URA!

Hubba spunea...

Trebuia să te oprești din citit pe la jumătate, mă, dacă-i așa de plictisitor. E review. E tehnic, ce căcat. N-am uitat de unde îți cumperi mp3 player-ele, n-am uitat. Cum sunt convins că nici tu n-ai uitat că aici genul ăsta de gadget-uri sunt rare și exagerat de scumpe. De-acolo și postul (prea) lung. :)

Ura...

Anonim spunea...

Tot prea gros.

Anonim spunea...

Aha...bun.
Reţinut, înmagazinat.
Probabil că primul lucru spre care am să mă îndrept sunt căştile. Nu de alta, dar cele cu care vine Cowon-ul meu nu sunt chiar de super calitate, iar în Sennheiser nu prea mai am încredere :)

Trimiteți un comentariu