joi, aprilie 24, 2008

protoPLEX



Discutam aici chestiuni tehnice, cu amuzamentul si 'acidul' de rigoare ;)
In urma cu cateva luni m-am lasat cooptat intr-un 'proiect' amuzant. O echipa de 7 oameni, programatori, photoshop artists, vb debuggers si asa mai departe, m-au intrebat daca nu cumva, in timpul liber :) as fi de acord sa testez un sistem de operare. Am zis ok, la dracu', un sistem de operare - amaze me! Asa ca oamenii mi-au uploadat pe un fetepe un .iso de ~700 MB. Fara nume, fara numar. Am instalat dracia si surpriza! - am gasit un Longhorn Build 4074 cu modificari majore... Incepem cu inceputul, deci:
1. Longhorn este (a fost) numele de cod al actualului sistem de operare Windows Vista. A fost abandonat in 2005 iar actualul Vista a pornit, atunci, intr-o directie complet diferita (a se citi Windows XP cu eye-candy). Longhorn-ul a fost lasat balta si cateva distributii au ramas prin marele internet, printre care si LH Build 4074. Un sistem de operare cu o intrefata complet diferita de ce cunoasteti pana acum din regnul MS Windows. Baietii astia au redesenat interfata, au patch-uit sistemul de operare, au facut, au dres, l-au adus intr-o forma finala, stabila, pe care au botezat-o protoPLEX.
2. PLEX si protoPLEX. Plex a fost numele interfetei grafice din Longhorn, inlocuit apoi de Aero in Vista. In opinia mea si a multora, mult mai reusit, mult mai facil, mai intuitiv si mai 'appealing' decat geamurile din Aero.
3. Integrare - Baietii astia au reusit, dracului stie cum, sa integreze o gramada de fix-uri din Vista in distributia asta de Longhorn. Am testat mai pe toate partile, nu am reusit sa crash-uiesc inca dracovenia dar mai lucrez la asta.

Partea foarte buna a proiectului asta este ca resursele necesare pentru rulare sunt cel putin... mici. Rulez LH4074 'de test' pe o masina cu procesor Dothan 1.4 Ghz si 512 MB RAM cu grafica integrata Intel 915GM. Merge brici, cel putin la fel ca XP-ul pe aceeasi masina. Partea proasta este ca nu am avut inca acces la driveri XDDM asa ca port-ul pentru Plex nu este suportat pe mai toate placile video din comert. Mai pe romaneste, transparenta si efecte 'candy' din parti...

Lucrul la protoPLEX, asa cum a fost botezat sistemul, este in plina desfasurare, baietii m-au asigurat ca in maxim 3-4 saptamani o sa am o versiune RC pe ftp, cu suport complet pentru transparente, translucente si alte candy-uri accelerate 3D. Ah, da... au promis ca sistemul de fisiere va ramane WinFS (sistem jurnalizat, asemanator ext3-ului Unix) iar de Direct3D se va ocupa un DirectX 10 portat de pe Vista!

2 Screenshot-uri 'just to tease' :)

I'll keep you updated, in speranta ca, in curand, o sa postam si un torrent catre sistemul de operare perfect :D

0 păreri avizate:

Trimiteți un comentariu