luni, octombrie 27, 2008

Microsoft și progresul Web 2.0

Web 2.0 este asociat, de cele mai multe ori din necunoștință de cauză, cu fenomenul blogging, hi5 și alte asemenea ”user-created content”. Este adevărat că aceste platforme și servicii au apărut odată cu potențialul dezvoltat de noile tehnologii web și infrastructura IT modernă, însă Web 2.0 presupune mult mai mult de atât, fie și ca metaforă.
Cloud Computing reprezintă un nou concept în industrie, și anume portarea experienței de zi-cu-zi a user-ului în internet, portarea aplicațiilor uzuale într-un mediu web-based, administrarea facilă a acestora și inter-operabilitatea cu aplicațiile vechi, desktop-based. Google Documents este un exemplu bun al puterii Cloud Computing și Web 2.0. Wordpress și Blogger vin alături pentru a întregi cercul user-created / user-uploaded / user edited.
Odată cu Web 2.0, marii jucători pe piața IT și-au spus cuvântul, aruncând către user servicii, soluții și platforme ce ușurează până spre banal orice activitate comună, ce își are finalitatea pe web: de ce să redactezi un document in editorul de text de pe desktop dacă tot îl trimiți prin e-mail? Mai degrabă îl scrii in Google Docs și îl share-uiești cu orice utilizator de google, prin Gears. Cam așa se prezintă metafora Cloud Computing, cel puțin în viziunea Google. Asta pe segmentul consumer, end-user.
Pentru ”băieții mari”, s-au găsit jucători la fel de mari ce au trecut information creation and exchange direct în Web. IBM cu al lor Tivoli și Sphere, spre exemplu. Oracle cu bazele de date publicate prin Web, ca și continuare.
Singurul mare producător de software, tehnologie și soluții ce nu a forțat prea mult portița numită W2.0 a fost... Microsoft. Au avut o tentativa eșuată cu Windows Live, un serviciu spre care prea puțini au migrat, l-au redesenat cu Silverlight, au integrat e-mail, IM, documente, conferințe, audio, video într-o singură platformă însă au fost mușcați de cur de vechia lor problemă: securitatea. Live! a fost și încă este atât de ”găunos” încât până și Bahoi este capabil să-mi citeasca mail-ul de-acolo...
Acum, că tot a început PDC-ul 2008, au anunțat ceea ce comunitatea aștepta de mult: primul Sistem de Operare Cloud Computing, mai degraba un concept, numit Azure.
Azure dorește a fi o platformă cross-browser ce unifică un sistem de operare ”în nor”, prin care utilizatorul va accesa din browserul local, micul lui ”calculator” din internet: documente, filme, muzică, jocuri flash și SilverLight, e-mail, IM, you name it... Totul transparent pentru sistemul de operare de pe calculator însă inter-operabil cu acesta: dacă redactezi un document în Azure, cu un simplu click pe un buton de sincronizare, documentul acela ajunge și pe desktop-ul tău Vista. Proiectul este la început, urmează a fi deslușit în totalitate în cursul următoarelor săptămâni.
M-au făcut curios, recunosc. Pentru că Microsoft se învârte în jurul cozii de mai bine de 7 ani când vine vorba Web 2.0. Și Azure pare a fi un serios pas înainte!

3 păreri avizate:

dru spunea...

am scris si io de asta..... exista un nene care e antropolog care cerceteaza fenomenul si a facut si un filmulet pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE

Anonim spunea...

Pe segmentul biznis vitorul nu este clud computing inca, ci colaborarea. Cu Sharepoint si Groove, Microsoft sunt un fel de moguli in zona asta. Sa nu crezi ca au capetele foarte patrate, dar au pastrat "cloud computingul" la nivel de retea locala din motive de securitate, traficul fiind inchis si gestionat de un server de la tine din birou.

Mie mi se pare ca in suitele office web-based nu am un workflow care sa merite mai mult decat un login din 2 in 3 zile. E adevarat, unele servicii merg (platformele de user generated content), altele asa-si-asa (google gears, de ex) iar altele au murit de tot (webOSurile).

Cred ca Azure va avea sens in ziua cand ai nevoie doar de un ecran, o interfata cu care sa-ti acceezi felia de hardware de pe un server aflat pe o platforma maritima sau pe luna. Deocamdata il vad ca pe un sandbox pt developerii pe solutiile microsoft.

Mai vroiam sa-ti zic de Windows Live. A fost lansat prea devreme sau prea tarziu conceptul, dar cam de doo luni windowsurile (desktop/vista + mobile + live) s-au unit in "windows consumer" si asa vor fi prezentate, fiind comunicate ca "o solutie (independenta de platforma)". Totusi nu-mi dau seama daca au retras tot conceptul in urma fiascoului cu Seinfield, cert e ca saitul windows consumer e de negasit acum :) Oricum, l-am vazut, era un pic najpa.

Ca si concluzie, (mai mult la nivel de mentalitate) conceptul de Cloud Computing vine acum bundle cu o mie de semne de intrebare si nu numai legate de securitate, ci si la alt nivel. Ca o paralela, e ca atunci cand te duci la munca/neamuri/mare/club cu masina ta (highend sau budget), sau cu un serviciu de transport in comun (aproape free).

Si eu simt viitorul undeva acolo, dar cred ca mai avem de mancat mamaliga: http://tinyurl.com/5t7gs8

BTW, am niste idei de proiecte UGC/Collaboration dar am probleme la partea de scalabilitate si infrastructura. Da un semn daca ai idee si te intreseaza.

Anonim spunea...

/me dork. am revenit cu adresa saitului windows consumer: www.windows.com

era atat de evidenta ca n-o mai nimeream :)

Trimiteți un comentariu