duminică, iunie 01, 2008

Pick me! Pick me! I'll be good!

Nu prea-mi sade bine sa scriu despre cotidian dar astazi o sa fac o exceptie. Astazi, 1 iunie, mergem la vot! Asa cum a noastra constitutie prevede, la fiecare 4 ani, alesii locali sunt (re)alesi :) Si toata tara, cu mic si mare, se imbraca in haine de sarbatoare si merg sa puna stampila in casuta aluia care a dat cei mai gustosi mici sau cea mai rece bere.
Nu o sa lamentez in jurul turismului electoral, al campaniilor sustinute cu 'bani murdari' si cumpararea voturilor cu manelisti, mici si bere in parc. Vreau sa aberez, un pic, despre profilul votantului. Omul care alege.
Cum functioneaza sistemul? Pai.. e simplu: In orasul/comuna/sectorul X, 4-5...-50 de 'domni' si 'doamne' apar pe diverse ziduri, prin diverse magazine, pe diverse saituri si prin varii televiziuni, sustinand timp de 2 luni (fix 60 de zile calendaristice) cum ca el/ea este cel/cea mai bun/buna. "O sa fac, o sa dreg, ala' a fost prost, n-a facut, n-a dres". Ok, we all know that.
Mai departe, in ziua votului, mingea ajunge in terenul alegatorului. Si aici apare tema postului.
Eu nu o sa ma duc la vot. In parte pentru ca sunt dezamagit de sistem, parte pentru ca stiu ceva mai bine cum functioneaza si cum va functiona, parte pentru ca am doar 2 optiuni, in a mea urbe natala, iar oricare dintre cele 2 sunt...aceeasi apa si pamant.
'Scuza' asta, impreuna cu o multitudine de alte scuze, este cea preferata de oricare roman de la oras. Suntem, brusc, dupa 19 ani de democratie, prea-curviti si prea-cunoscatori in ale' sistemului, pesimisti de 'drum lung', oameni de esenta tare care credem cum ca schimbarea o sa vina abia pentru urmatoarele generatii si pana atunci noi 'tragem greul'. Prea cuprinsi de cotidian, de naveta, praf si pulbere, prea incalciti intre borduri, asflatari prost facute, spagi pentru orice si orice pentru spaga. Asa ca, ne revoltam dom'le! NU mergem la vot! Da-i dracu' de nenorociti! Toti o apa si-un pamant! NU MERITA ATENTIA NOASTRA! Asta este atitudinea 'urbanului'.

Vorbeam ieri cu o...amica care imi povestea cum ca bunica-su', om nascut, crescut si trait la tara, intr-o comuna din Dolj, si-a cumparat haine noi, s-a 'ferchezuit' si pregatit pentru a merge la vot, cu cateva zile inainte de 1 Iunie. Si asta, DOAR PENTRU A VOTA.
Pentru oamenii astia, de o simplitate si corectitudine iesita din comun, a vota implica RESPONSABILITATE. Ei nu concep cum ca o revolta importiva sistemului inseamna absenta de la vot. Dimpotriva! Iti vor spune cu mana pe inima - Daca vrei sa-ti fie bine, alege-ti binele atunci cand ai ocazia. Pentru ca ei nu au avut, pana recent. Nu au ales niciodata spre binele lor, pur si simplu au bifat singura optiune din buletinul de vot timp de 45 de ani. Si acum, in amurgul vietii, li se da ocazia de a alege.
Stiti ce este cu adevarat trist? Ei sunt cei care aleg si pentru noi, astia mai tineri... Si intr-un final, cand il injuram pe actualul primar/presedinte/parlamentar, il injuram pe 'bunicul de la tara'. Pentru ca el a fost singurul om integru care s-a prezentat la urne.

Dupa ce am scris toate randurile astea, un pic apasat de propria-mi ignoranta si ipocrizie, m-am hotarat sa ma duc la vot. Si o sa aleg. Asa cum si cat ma duce capul.

1 păreri avizate:

dru spunea...

apropo de campanie electorala... a fost singuru' an in care, am ramas cu impresia ca mai toata lumea a facut o campanie "murdara", adica nu a fost de genu' sa iti scoti in evidenta talentele ci mai degraba s-a mers pe premiza de aruncat cu pietre "uite-l p'ala ce'a facut". "uite-l p'ala cum te fura", "io o sa ma port mai frumos decat ala dinainte" si tot asa. A m ramas cu impresia de tiganeala.

Trimiteți un comentariu