luni, iunie 23, 2008

Fiinte mici si verzi

O prietena povestea aseara, printr-o terasa, cum ca a vazut un documentar pe BBC Prime despre o posibila expeditie cu echipaj uman pe Marte. Da, pe Marte! Nu pe Luna, nu in Irak ci pe Marte! Desi am privit mai mult decat sceptic cele auzite, am decis sa apelez la gogu' si inepuizabilele sale resurse de senzational.
Documentarul postului britanic spune, in prima instanta, cum ca in anii '70 Rusii au planuit (si, probabil) dus la bun sfarsit o expeditie pe Marte. Cu echipaj uman. Au renuntat, asadar, la Laica si suratele sale in favoarea uni Igor si a unei Katia sau ceva asemanator (scuzati stereotipia). Desi, evident, dovezi publice nu exista si nu vor exista vreodata, sunt destule surse credibile care sustin ca proiectul asta chiar a fost dus la bun sfarsit, cei doi au calatorit mai bine de 12 ani (dus-intors), avand suficiente resurse la bordul navei pentru a supravietui calatoriei. Mai departe, acelasi amalgam de 'inalte voci' ale agentiei spatiale ale fostelor URSS precum si ocazionalii Dani Diaconesti, sustin ca o asemenea amarizare ar fi posibila si in viitor iar planeta rosie are potential (a se citi apa) pentru a sustine o colonie umana timp de decade.
Buuun... toate bune, frumoase si imbibate in vodka pana aici. Americanii, la auzul acestor zvonuri, au sustinut sus si tare (si pe buna dreptate crezuti de mai bine de 90% dintre locuitorii planetei) cum ca o asemenea expeditie nu este viabila acum, in prezent, d-apai cu tehnologia pionieratului spatial?! Aceeasi Jack si John (scuzati stereotipia 2) aduc argumente solide:
-Ei au fost singurii care au trimis pe Marte CEVA si anume un robotel, Mars PathFinder, in '97
-Ei sun singurii care au la dispozitie date privitoare la compozitia chimica a aerului, solului si a apei (in forma ghetei) de pe Marte
-Ei s-au uitat in jur, in principiu, si n-au vazut picior de Igor sau Katia
-Rusii sunt de cacat, americanii sunt cei mai tari.
Bineinteles, in acest punct, au aparut alte intrebari, ceva mai cu dichis, din partea publicului interesat: "Dom'le, da cu expeditia voastra pe Luna cum a fost? Aaa? Ca am vazut noi ca nu se reflecta nu stiu ce stea din nu stiu ce unghi si drapelu' ala nu falfaia cum trebuie!"
KFC&Co au bagat repede capul la cutie si au decis sa faca publice niste imagini surprinse de robotelul onanist de pe Marte, cu o piatra ce aduce destul de mult cu o figura umana. Au gasit ei in toata pustietatea aia rosie un cataroi care, dintr-un unghi dubios, aduce cu o figura umanoida. Asta, asa, ca sa inchida gura 'prostilor' spunand: "Uite, dom'le, vreti oameni pe Marte? Luati d-aici oameni pe Marte! Cu dragoste de la Americani!"
Pozele au circulat pe net, s-au facut 49253905 ore de documentare, Discopery si-a facut cota de piata pe vreo 5 ani, National Geographics a si botezat cataroiu' ala, americanii au iesit castigatori din toata povestea pentru ca lumea a uitat de presupusul zbor al rusilor pe Marte!

Povestea asta nu vrea a fi cu morala, nici cu filosofii ieftine. Reprezinta doar un alt exemplu de 'marketing over facts'. Ma intreb: cand or cobori aia pe Marte, americanii si anume, ce mama dracului or sa inventeze daca, cumva, gasesc o sticla de Stalinskaya si un biletel :"Igor a fost aici" ?

0 păreri avizate:

Trimiteți un comentariu